Producten
Speciaal


Mandevillea Laxa


klimplanten

Artikelcode: MANDEMandevillea Laxa
Buiten is deze klimplant niet winterhard. Voor serre of hobbykas een weelderig groeiende plant met heerlijk geurende bloemen. Best wel geschikt voor op terras en balkon als zomerattractie. 

Een klimmer, die tot 3 meter hoog kan groeien. Alleen al vanwege de exotische bloemen en de overdadige geur ervan een 'topstuk'.

 Mandevilla is al sinds halverwege de 18de eeuw in cultuur. Genoemd naar de Engelse diplomaat en botanicus Henry Mandeville. In zijn tijd heette de plant wel Dipladenia. Er bestaan veel soorten van deze snelgroeiende, houtachtige klimplanten. De meeste hebben hun biotoop in Midden- en Zuid-Amerika. De Serra dos Orgaos, een gebied boven Rio de Janeiro, staat bekend door de vele exotische klimplanten. Mandevilla laxa komt uit Argentinië, Mandevilla splendens komt meer voor in Brazilië. Kenmerkend voor alle soorten van Mandevilla is, dat ze op grote hoogte groeien. Een halfschaduwrijke situatie is de juiste voor deze prachtige klimplant. 

Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, Mandevilla heeft een warme, beschutte plaats in de halfschaduw nodig om echt hoog te klimmen. De klimstruik kan goed in de morgenzon, maar volle zon in de middag is uit den boze. Wanneer de klimstruik te lang aan zon is blootgesteld, neemt de kans op aantasting door insecten toe. In dat geval een verdelgingsmiddel gebruiken of - zoals vroeger gedaan werd - de bladeren wassen met een nicotine/tabakssapoplossing. De struik bloeit op jonge stengels van het lopende jaar. Alle stengels moeten worden geleid (niet alle klimstruiken zijn zelfhechtend) en moeten regelmatig worden aangebonden. Geef de klimstruik in de zomer op warme dagen veel water. Zorg ervoor dat het water gemakkelijk door de grond kan wegzakken. Vloeibare kamermest staat elke twee weken op het menu. Te weinig (vloeibare) mest veroorzaakt weinig aanleg van bloemen. In pot groeit de struik matig hoog, in de volle grond komt hij beter tot wasdom. Vanaf de herfst het verminderen met water geven, in de winter heel weinig keren water geven. Direct na de bloei worden alle stengels met de helft van hun lengte ingekort.
in de winter binnen overwinteren.Mandevillea Laxa C6 90 cm   € 16.00 
 
Aantal