Producten
Speciaal

<< Vorige - Volgende >>


Mespilus germanica


vruchten

Artikelcode: MESPMespilus germanica
Mespilus germanica ook wel Wilde mispel, mispelaar of mispelboom. 
Wanneer je een bijzondere boom (struik) in je tuin wilt planten, zou je een mispel kunnen kiezen. De bloemen zijn attractief en de vruchten lekker. 
Het oorsprongsgebied van de mispel ligt rond de Zwarte en de Kaspische Zee. Hij groeit daar op kalhoudende, vrij vochtige bodem. 
Deze boom die je in tuinen zelden tegen komt, werd door de Romeinen naar Europa gebracht. Je kunt hem als cultuurplant vinden in de warmere streken van Zuid-Duitsland, maar ook in Italië en in Groot Brittanië in houtwallen, struwelen en als haag. 
Het woord germanica klopt eigenlijk niet. De botanicus Linnaeus dacht namelijk dat de mispel van nature in Duitsland voorkwam. Maar inheems is de mispel in de Kaukasus, Klein-Azië en Noord-Iran. Pas later brachten de Romeinen hem naar Zuid-en Midden-Europa. In de Middeleeuwen was de mispel een zeer gewaardeerde fruitsoort. Tegenwoordig kun je hem als cultuurplant vinden in de warmere streken van Zuid-Duitsland. 
Men weet dat de mispel al sinds 3000 jaar in de Oriënt verbouwd werd. Tegenwoordig wordt hij meestal meer om zijn sierwaarde aangeplant. Hij bloeit namelijk met prachtige, grote, witte, zoet geurende bloemen die door vele soorten insecten bezocht worden. 
De mispel prefereert een voedingrijke, lemige, kalkhoudende grond in zon of halfschaduw. Hij verdraagt zomerse hitte vrij goed. Een probleem is de vorstgevoeligheid die schade aan het hout kan veroorzaken. De bloemen hebben meestal geen last van nachtvorst in de lente omdat zij pas na de ijsheiligen verschijnen. 
De mispel moet zo min mogelijk gesnoeid worden. Daar waar je snoeit, ontstaan verticale zijtakken en bevorder je de struikvorm. De gesnoeide takken zullen niet bloeien. Mispel bloeit op tweejarig hout en draagt pas na 3 4 jaar vruchten. Als de kroon te dicht groeit, is uitdunningsnoei aan te bevelen. Als halfstamboom kan de mispel een leeftijd van 40 – 50 jaar bereiken. De vruchten zijn dan ook gemakkelijk te plukken. 
Deze struik is goed winterhard.Mespilus germanica C9 150 cm   € 29.00 
 
Aantal